Skočiť na hlavný obsah
Kuchynský odpad

Čo patrí do nádoby na kuchynský odpad?

  • tuhé, pevné zvyšky z jedál a potravín, pokazené potraviny
  • mäso, ryby, kosti, mliečne výrobky, vaječné škrupiny
  • kávová usadenina, čajové vrecúška (bez plastu)
  • certifikované kompostovateľné vrecká

Čo nepatrí do nádoby na kuchynský odpad?

  • použitý olej a tuky → čerpacie stanice
  • obaly, plastové vrecúška, servítky so zvyškami jedla, kávové kapsule → komunálny odpad
  • cigaretové ohorky → komunálny odpad
  • lieky → lekáreň
  • trus zvierat → komunálny odpad

Interval zberu

Zber uskutočňujeme počas celého roka raz týždenne (pre presný termín odvozu použite vyhľadávač na domovskej stránke). Ak množstvo triedeného odpadu prevyšuje dennú kapacitu zberu vo zbere pokračujeme nasledujúci deň, kým neprejdeme všetky plánované ulice. 

Prečo je užitočné triediť kuchynský odpad?

Triedenie kuchynského bioodpadu je dôležité, pretože znižuje množstvo odpadu, ktorý končí na skládkach. Bioodpad sa dá kompostovať alebo spracovať na bioplyn, čím vzniká ekologická energia a kvalitné prírodné hnojivo. Okrem toho sa znižuje tvorba skleníkových plynov a nepríjemného zápachu zo zmesového odpadu. Triedením kuchynského odpadu tak chránime životné prostredie a zároveň šetríme náklady na odpadové hospodárstvo.

Kuchynský odpad

Kuchynský odpad

Vedeli ste, že... kuchynský bioodpad tvorí až 30 % komunálneho odpadu a jeho triedením sa výrazne znižuje zápach a tvorba skleníkových plynov na skládkach?